Vertigo, bir kişinin kendisi veya çevresindeki nesnelerin hareket ettiği hissine kapılmasıdır. Baş dönmesi olarak da bilinir. Genellikle iç kulakta bulunan denge sistemiyle ilgili sorunlardan kaynaklanır.
Vertigo, bazen hafif ve geçici bir rahatsızlık olarak kendini gösterirken, bazı durumlarda şiddetli ve uzun süren semptomlara neden olabilir. Bu durum, günlük aktiviteleri sınırlayabilir ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir.
Vertigo semptomları arasında:
- Kendini döndürme veya hareket hissi
- Baş dönmesi
- Dengesizlik veya yürüme güçlüğü
- Bulantı veya kusma
- Terleme
- İşitme veya görme kaybı
Vertigonun nedenleri arasında iç kulak enfeksiyonları, baş ve boyun yaralanmaları, beyin sapı problemleri, migren veya Meniere hastalığı gibi iç kulak bozuklukları bulunur. Bazı ilaçlar, beyin tümörleri veya inme gibi ciddi sağlık sorunları da vertigonun nedeni olabilir.
Vertigo tedavisi, altta yatan nedenin belirlenmesine bağlıdır. İç kulak enfeksiyonları ve Meniere hastalığı gibi iç kulak bozuklukları antibiyotikler, diüretikler veya steroidlerle tedavi edilebilir. Migren veya stres gibi nedenler nedeniyle ortaya çıkan vertigolar genellikle ilaçlar veya stres yönetimi teknikleriyle tedavi edilebilir. Vertigonun ciddi nedenleri, inme veya beyin tümörleri gibi durumlar ise acil tıbbi müdahale gerektirir.
Vertigonun önlenmesi, altta yatan nedenlere bağlıdır. İç kulak enfeksiyonlarının önlenmesi için iyi hijyen uygulamaları, Meniere hastalığının önlenmesi için tuz tüketiminin azaltılması ve migren veya stres gibi nedenler nedeniyle ortaya çıkan vertigoların önlenmesi için düzenli egzersiz ve stres yönetimi teknikleri önerilebilir.
![]() |
Pixabay |