Haptoglobin Nedir?

Haptoglobin, kanda bulunan bir glikoprotein (şekerle kaplı protein) türüdür. Karaciğer tarafından üretilir ve kana salınır. Haptoglobin, serbest halde dolaşan hemoglobin moleküllerini yakalar ve böylece hücreler tarafından kullanılabilmesi için onların yıkımını engeller.

Normal şartlarda, kırmızı kan hücreleri (eritrositler) doğal olarak yıkılır ve vücut tarafından kullanılabilen demir iyonları ve amino asitler gibi bileşenlere ayrıştırılır. Ancak bazı durumlarda, kırmızı kan hücrelerinin yıkımı artabilir ve daha fazla hemoglobin molekülü serbest kalabilir. Hemoglobin, böbreklerde hasara neden olabilen serbest demir iyonları içerir ve ayrıca oksijen taşıma kapasitesini azaltır.

Bu nedenle, vücut haptoglobin aracılığıyla serbest hemoglobin moleküllerini yakalar ve bunları kanda taşır. Haptoglobin-hemoglobin kompleksleri, karaciğer ve dalak gibi organlarda tutulur ve hemoglobin parçalarına ayrıştırılır. Bu sayede hemoglobin kaybı ve serbest demir iyonlarının zararlı etkileri engellenir.

Haptoglobin seviyeleri bazı hastalıklar ve durumlarla ilişkili olabilir. Örneğin, inflamasyon, kanser, enfeksiyon, karaciğer veya böbrek hastalığı, polisitemi vera gibi durumlar haptoglobin seviyelerini düşürebilirken, hemolitik anemi gibi durumlar haptoglobin seviyelerini yükseltebilir.

Görsel Pixabay


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski