Bisiklet Ergometrisi Nedir?

Görsel: Pixabay

Bisiklet ergometresi testi, bisikletin pedalı çevrilmesi ile yapılan iş miktarının ölçüldüğü sabit bir egzersiz testidir. Bisiklet ergometreleri, işyeri sağlık ve güvenlik programları için uygulananlar da dahil olmak üzere fitness testlerinin bir parçası olarak kullanılabilir. Bu testler bir çalışanın fiziksel yeteneklerinin temel bir ölçüsünü gösterebilir ve fiziksel olarak zorlu işleri güvenli bir şekilde yapmak için gereken enerji, güç veya dayanıklılığa sahip olup olmadıklarını belirleyebilir.

Bisiklet ergometreleri döngü ergometresi olarak da bilinmektedir. Bisiklet ergometresinin başlıca amacı kardiyak performansı ölçmektir. Özellikle maksimum kalp atış hızı ve oksijen alımını gösterir. Bisiklet ergometresinin birincil amacı, bir doktorun tavsiyesi üzerine veya bir kişinin kişisel eğitim rutininin bir parçası olarak uygulanabilen fitness testlerini gerçekleştirmek ve izlemektir. Tipik bir bisiklet ergometresi testi belirli bir süre boyunca dakikada yaklaşık 50 dönüşlük sabit bir hızda sürmeyi içerir. Test sırasında bisiklete küçük artışlarla direnç eklenir. Kalp atış hızı, nefes alma ve kan basıncı test boyunca izlenir, bu da bireyin genel kardiyo-solunum zindeliğinin yanı sıra nerede daha fazla eğitime ihtiyaç duyulduğunu gösterir.

Döngü ergometresi testlerinin diğer ergometre testlerine göre bazı avantajları vardır. Bisiklet ekipmanı tipik olarak diğer egzersiz ekipmanlarından daha ucuz ve daha taşınabilirdir. Bisiklet ayrıca çok fazla üst vücut hareketi gerektirmez, bu da egzersiz sırasında kalp atış hızını ve kan basıncını ölçmeyi kolaylaştırır. Bu tür bir makine, aynı egzersiz türü olduğu için düzenli olarak bisiklete binen kişilerin kondisyonunun izlenmesinde de özellikle yararlıdır.

Diğer ergometre egzersiz makinesi türleriyle karşılaştırıldığında bir bisiklet ergometresi düşünüldüğünde dikkate alınması gereken birkaç dezavantaj da vardır. Test edilen kişi düzenli olarak bisiklete binmiyorsa, genel kondisyon ölçümü doğru olmayabilir çünkü kişi kasları bu şekilde kullanmaya alışkın değildir. Bisiklete binmede söz konusu olan daha uzun kas kasılmaları normalden biraz daha yüksek kan basıncı sonuçlarını yansıtabilirken, koşu bandı ergometre testinin daha doğru sonuçlar vermesi muhtemeldir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Sponsor

Sponsor