Malassezia furfur, birkaç yaygın cilt durumuyla ilişkili olan, insan derisinin ortak bir mayasıdır. Normalde insan ve hayvan derisinde bulunan monofiletik mantar cinsinin bir üyesidir. Bu lipide bağımlı, kommensal mayalar normalde insan derisinin toplam mantar popülasyonunun %80'inden fazlasını oluşturur ve sıklıkla hem sağlıklı hem de hastalıklı konaklarda izole edilir.
İlk olarak 1889'da ayrı bir cins olarak belirlenmiş, yıllar içinde, 17 Malassezia türü o zamandan beri hem insan hem de hayvan derisinden izole edilmiştir. Moleküler biyoloji, morfoloji, fenotip ve ultrastrüktüre göre sınıflandırılırlar. Türler arasında M. globosa, M. restricta ve M. sympodialis, sağlıklı ve hastalıklı insan cildinde en yaygın bulunan türlerdir, ancak M. furfur da yaygındır ve özellikle çoklu cilt bozukluklarıyla, PV'de PV ile ilişkilendiren raporlar mevcuttur.
![]() |
Görsel: Pixabay sanatçısı Mohamed Hassan |
M. furfur, yetişkinleri ve hatta bebekleri 3 ila 6 aylıkken her yerde kolonize eder ve herhangi bir yaş veya cinsiyet için bir tercihi yoktur.
M. furfur, yağ asitlerini bağımsız olarak sentezleyemez ve bu nedenle cildin yağ bezleri açısından zengin bölgelerinde, özellikle gövde, yüz ve kafa derisinde üretilen yağlara bağlıdır. İnsan derisinin stratum corneum'unda bulunan tipik bir bileşen olan kommensal bir mikroorganizma olmasına rağmen, dimorfik maya misel formuna dönüştüğünde enfeksiyon ortaya çıkar.
Malassezia spp. seboreik dermatit (SD), pitriyazis versikolor (PV) ve Malassezia foliküliti dahil olmak üzere birçok yaygın dermatolojik bozuklukla ilişkilendirilmiştir. Son zamanlarda ortaya çıkan kanıtlar, Malassezia'nın atopik dermatit (AD) ve sedef hastalığı gibi diğer durumlara katkıda bulunabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, kesin patojenik rolleri bir tartışma konusu olmaya devam etmektedir. Ayrıca, çalışmalar, antifungal ajanlarla Malassezia sayısında azalmanın bazı cilt durumlarının iyileşmesine yol açtığını göstermektedir. Bağışıklığı baskılanmış hastalarda Malassezia fırsatçı davranarak ciddi kutanöz ve sistemik enfeksiyonlara neden olabilir.